Aansprakelijkheidsverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekeringen

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een verzekering die het risico van aansprakelijkheid van de verzekerde beschermd. Het wordt ook wel eens een WA-verzekering genoemd, maar dat is niet juist. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de letselschade (schade aan personen) en zaakschade die door de verzekerde is veroorzaakt, op enkele uitzonderingen na. Normaal gesproken zijn schade dat opzettelijk is veroorzaakt en financiƫle schade (zuivere vermogensschade) niet meeverzekerd. Hetzelfde geldt voor schade aan gehuurde zaken.
Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken >

Onder de aansprakelijkheidsverzekering valt ook schade die je niet zelf veroorzaakt hebt, zoals bijvoorbeeld waterschade bij de buren als gevolg van een gesprongen waterleiding. Dit soort schade heb je niet direct zelf veroorzaakt, maar wordt wettelijk gezien wel aan jou toegerekend. In dit geval hebben we het over risicoaansprakelijkheid.

Bij aansprakelijkheidsverzekeringen is altijd het uitgangspunt dat jij aansprakelijk bent en dat de schade aan personen of zaken op jou te verhalen is. Is dat het geval, dan is ook de daaruit voorvloeiende schade, de zogeheten gevolgschade, gedekt. Ondanks het feit dat bijna 97% van de Nederlanders een AVP heeft, dient volgens het Verbond van Verzekeraars de verzekerde gemiddeld slechts 1 keer per 25 jaar een claim in. De oorzaak hiervan zou zijn dat vele verzekerden het nogal eens vergeten te claimen.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is nodig om je eigen vermogenspositie te beschermen, maar ook die van de door jou benadeelde persoon. Als je bijvoorbeeld bij een ongeluk iemand letsel hebt toegebracht en diens auto hebt beschadigd, dan lopen de kosten en de schadevergoeding nogal flink in de papieren. De meeste mensen kunnen een dergelijk financieel risico niet zelf dragen.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken